Laatste nieuwe posts

Archive

Tags

Er zijn nog geen tags.

De truc met de ijsvogel

Jij weet het al. Ik ben een dromer. Missschien jij ook? En ik heb soms nood aan gelijkgestemde zielen. Maar hoe weet je of iemand een dromer is? Bijvoorbeeld als je iemand nieuw ontmoet?

Wel, De Uitsteller doet je hier graag een trucje van de hand. Eentje dat je gaat helpen, om dit probleem (dat nog nooit niemand heeft gehad, i know) op te lossen. Here is a blogpostje to the ones that dream.

Hoe ik de truc ontdekte

Pairi Daisa. Drie weken geleden. Zon. Veel kinderen met fluogroene suikerslurpdrankjes. Veel gestresste ouders, die achter die kinetische kinderen rennen. Dieren die wat loom naar dat tafereel staan kijken.

Ik ben uitgenodigd door het werk: cava, lunch, fijne babbels, maar ik was niet erg in form. Tot er plots…..

een ijsvogel kwam aangevlogen. Hij vloog over het meer, als een blauwzilveren flits. Magnifiek.

Er kwam een jong meisje bij me staan. De dochter van een collega.

  • Ik zei: “ik zag daarnet een ijsvogel.” (Het was een knullige openingszin. Er is 99% kans met zo’n ijs-vogel-breker, moehaha, dat het gesprek een flop wordt. Dat dacht ik nog)

  • Zij zei: “Ja? Jij ook? Ik zag er twee minuten geleden eentje duiken in het water?”

  • “Echt? Neen?”, zei ik ongelovig. “Hoezo dan, duiken die? Zoals pinguins?”

  • “Ja, ze zoeken onder water naar vis. Speuren op voorhand over de waterlijn, en doen dan de duik.”

Het was een meet cute. Zo’n schattige openingsscene uit een romcom. Er komt een jongen van achter de hoek, het meisje draagt boeken om in haar locker te steken, ze botsen tegen elkaar,…je begrijpt het wel. Maar dan tussen een 11-jarige en een 33-jarige.

De meet cute van ‘Set it up’, met frietjes. Ook de film smaakte wel.

Toen ik de truc testte

Die avond, op het terras bij vrienden. Ik, nog steeds enthousiast. En na praten over de zomervakantie, de verbouwingen, de architect, de kinderen, het kapsel van de kinderen en de kinderen van de architect, zei ik: “Ik zag daarnet een ijsvogel.”

Twee ijsvogels met warme gevoelens

De ene helft van de tafel is meteen laaiend. Ogen groot, glinsterend. Gebaren breed en groot. “Een ijsvogel? Die maken fantastische nesten. Werken daar weken aan. Ze graven in het leem naast de rivier. Met de juiste hellingsgraad.”

De andere helft van de tafel fronst. Iemand kijkt weg. Iemand zegt droog: “Gaat het zo een avond worden? Gaan we echt over de nesten van ijsvogels praten?”

En toen viel het me in

and I could not help but wonder (hoi, Carry). Zijn er dus twee soorten mensen?

1. Mensen die hun verbeelding los laten. En die zot worden van ijsvogels. Die blij worden als ze lezen dat capibara’s crèches oprichten in hun groep (Echt waar? Echt waar!). Die lachen als ze eenden zien uitslieren op een bevroren rivier (dat klinkt een beetje wreed, maar het is echt hilarisch. Dat gewaggel en dat geslier. Oké, misschien had je erbij moeten zijn?)

2. En mensen die dat niet willen weten. En enkel over normale dingen willen praten. Wat dat ook is?

Dus is de persoon met wie je nu praat een dromer?

Vraag hem: “Heb je al eens een ijsvogel gezien in het wild?”

- Voel je de fascinatie, zie je een glinster in zijn ogen? Krijg je er een vraag over? Dan schoot je raak. Je rijft een dromer aan de haak.

- Wordt de conversatie koel? Gaat die persoon over naar een ander onderwerp? Of kijkt hij je aan alsof zijn nerd-alarm loeiend afgaat? Dan weet je het. Das een altijd-twee-voetjes-op-de-grond-doener.

(En versta me niet verkeerd. Ik hou van doeners! Begot, ik wil er zelf eentje worden. Maar ik hou ook van dromers. Ik ga graag met hen op café, ik wil hun gedachten stelen.)

Verder testen?

  • Hou je het droog bij dit lied? Geen dromer.

  • Snap je deze passage? Dromer!

“She’d never really been a sky-watcher until she married Alvis, who liked to drive into the Cascades and look for clear spots away from the light pollution. He considered it a shame when people couldn’t grasp the infinite – a failure not just of imagination but of simple vision.” (van Beautiful Ruins van Jess Walter. Ik was niet eens zo'n fan van het boek. Maar dat is zo waar.)

Los door de bocht

En oh ja, ik weet het, met die ijsvogel-theorie ga ik kort door de bocht. Twee types mensen, wtf*ck, er zijn 7 miljard types mensen. Maar test het gewoon eens. En je zult verbaasd staan van de resultaten. Colgate-smile :) Laat me weten hoe het ging!

#dromen #dromer #doener #ijsvogel